Artikler / 2011 / August 2011

Alle de små byer i Manchuriet

Af Chr. Rimestad

Selv om tusinder af samlere støt arbejder med at belyse filateliens mange krinkelkroge, er der stadig områder, hvor alle detaljer endnu ikke er helt på plads - og næppe nogensinde kommer det.

Mange af de åbne spørgsmål hører til i anden halvdel af 1800-tallet, da frimærkerne endnu var nye. Men også længere oppe i historien er der udfordringer at finde.

Som f.eks. Manchuriet i årene 1945-1947, hvor de såkaldte Manchurian Local Overprints - Manchuriets lokale overtryk - kom til verden.

Manchuriet i det nordøstlige Kina blev besat af Japan i 1931. Året efter oprettedes lydstaten Manchukuo, som begyndte at udgive sine egne frimærker.

Da japanerne i 1945 overgav sig, blev også Manchuriet frit. I det magt-vakuum, som opstod, forsøgte såvel kinesiske nationalister som kommunister at få overtaget i området - en kamp, som kommunisterne gik sejrrigt ud af i 1947.

Imens forsøgte de lokale postmestre at holde et postvæsen i gang. De lå inde med restlagre af frimærker fra Manchukuo-tiden, som de lokalt fik overtrykt med typisk teksten ”Den Kinesiske Republik - midlertidig brug” eller ”Kinesisk post - midlertidig brug”.

Standard-kataloget på området er ”The Local Overprinted Stamps of Manchuria 1945-7” af Allen D. Kerr, udgivet første gang 1978 og siden genoptrykt flere gange. Her er oplistet op imod 300 lokaliteter, hvor Manchukuo-mærkerne blev overstemplet, i alt omkring 3000 forskellige mærker. Og listen er ikke komplet. Jævnligt dukker mærker op på markedet med bemærkningen: ”Not listed in Kerr” - ikke med hos Kerr.

 

Lige meget om man er fortrolig med kinesiske skrifttegn eller ikke, er de lokale overtryk et udfordrende område at give sig i kast med. Kerr har heldigvis som en del af sit katalog lavet en nøgle til overtrykkene, hvor man kan tage udgangspunkt i antallet af tegn, deres placering på frimærkerne osv., så man på den led kan finde frem til stedet, hvor de blev fremstillet. Men alligevel sidder man jævnligt tilbage med mærker, der driller, måske fordi overtrykkene er utydelige, måske fordi mærkerne er ”not listed in Kerr”.

Andre overvejelser kan også spille ind, for hører mærkerne til under en samling nationalist-Kina eller en samling kommunist-Kina? Kampen mellem de to parter bølgede frem og tilbage, og det er i mange tilfælde usikkert, om en by eller en lokalitet hørte til på den ene eller den anden side af fronten, da firmærkerne blev overtrykt.

Oven i købet mener flere, at op imod en tredjedel af overtrykkene slet ikke blev skabt til postal brug, men blev fremstillet af frimærkehandlere, som øjnede en chance for en hurtig fortjeneste. Denne teori understøttes af, at nogle af overtrykkene refererer til byer eller landsbyer, som tilsyneladende ikke findes. Samtidig advarer mange mod, at der også i dag fremstilles falske overtryk.

Modsat skal man have i tankerne, at vi taler om et område, der er mere end 20 gange så stort som Danmark med en befolkning på 40 millioner, og at vi er i en krigstid. Så mangt og meget kan være forsvundet i historiens tåger...

Breve med de overtrykte Manchukuo-mærker findes naturligvis også - og her kommer man rigtigt på prøve med de kinesiske skrifttegn. Dette brev er hentet fra en auktion hos amerikanske Michael Rogers.

Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com