Artikler / 2010 / Marts 2010

Ups, de forkerte noder…

 

Af Niels Bundgaard

Komponisten Robert Schumann døde den 29. juli 1856, og både det vest- og det østtyske postvæsen udgav frimærker 100 år senere. Begge steder var motivet et portræt af komponisten med nogle noder som baggrund.

De østtyske mærker blev udgivet den 20. juli, og musikkendere kunne hurtigt konstatere, at på de to mærker, der havde værdierne 10 og 20 pfennig, var noderne ikke Schumanns, men Franz Schuberts, hentet fra hans musik til Goethes ”Wanderers Nachtlied”.

Mærkerne blev derfor trukket tilbage allerede den 23. juli, altså efter kun tre dages cirkulation. Allerede den 30. september blev de sat ud af kraft.

Der skulle rettes op på denne fadæse, så den 8. oktober samme år blev der udgivet to nye mærker med samme motiv, men denne gang med ægte Schumann-noder, nemlig hans musik til Joseph Freiherr von Eichendorffs digt ”Mondnacht”.

Men intet skal gå til spilde, og slet ikke i en bonde- og arbejderstat, så senere dukkede Schumann med Schubert-noder op med forskellige særstempler, så samlerne ikke skulle snydes for denne lille bøf.

I øvrigt er katalogværdierne højere på mærkerne med Schumann-noder end de oprindelige med Schubert-noder, hvilket også tyder på, at regimet gerne ville tjene lidt ekstra på filatelisterne.

Det samme tema slås an med 10 pfennig-mærkerne, der i begge udgaver er såkaldte ”sperrwerte”, dvs. mærker, der nok var gyldige til frankering, men kun blev udgivet i begrænser oplag i DDR, mens størstedelen af mærkerne solgtes til samlere.

DDR’s famøse Schumann-mærker - 10 pfg. er med Schubert-noder, mens 20 pfg. har de rigtige Schumann-noder.
Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com