Horsens Frimærker / 100-året for Ellehammers....

100-året for Ellehammers første flyvning

Udgivet 23. august 2006

Selvfølgelig måtte Jacob Ellehammers fly fra 1906 med, da Post Danmark i 2006 markerede 100-året for den danske pioners flyvning på øen Lindholm, den første flyvning i Europa.

Det blev til en serie med i alt fire mærker - med danske KZ-fly på de tre øvrige mærker.

 
De fire fly-frimærker.
Opmærksomme samlere
har fundet ud af, at der er
en ukorrekthed på KZ II-
flyet (4,75 kr.), idet der er
malet 101 på næsen og på
kroppen, men 109 på
halen. Flyet, der - som det
på mærket - i civil udgave
kom til at hedde OF-FAT,
havde oprindeligt nr. 109.

Og så kan der trækkes en linje til Endelave. Her ligger øens flyveplads og Flyvergården, begge dele ejet af en legendarisk skikkelse i dansk flyvning, Jens Toft. Han og hans familie har gennem årene haft ikke færre end 137 fly, mange af dem KZ’ere.

I 2009 udgav Jens Toft en bog med netop sine flyver-erindringer - ”Veteranflyene og mig - historien om en flyvende familie og nogle af deres mange flyvemaskiner” lyder titlen. Forlaget hedder meget passende Mellem Himmel og Jord. Og på forsiden af bogen er der - en KZ III.

 
Jens Tofts bog om et langt
liv med mange fly er ganske
underholdende læsning.
Gode historier har han altid
kunnet fortælle.

Det siger sig selv, at netop KZ-fly jævnligt gæster Endelave. Øens og dens flyveplads er blevet et af de steder, hvor danske veteranfly og deres ejere jævnligt mødes.

KZ-flyene har navn efter Viggo Kramme og K.G. Zeuthen, som i 1937 oprettede Skandinavisk Aero Industri. Her byggede de frem til 1954 i alt 184 fly af 10 forskellige typer.

Da Ellehammer fik sit fly til at lette på Lindholm, gav det genlyd i hele landet. Postkort blev det også til med Ellehammer i vild fart ned gennem forskellige byers gader, bl.a. Horsens, hvis hovedgade her har besøg. Kortet er stemplet Horsens den 24.december 1909.
Jacob Ellehammer og hans fly har jævnligt optrådt på danske frimærker. 50-året for hans flyvning blev i 1956 markeret med mærket til venstre, og da Post Danmark i 1981 udgav en serie med ”Flyvning gennem tiderne”, lettede han endnu en gang.
Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com