Artikler / 2011 / April 2011

Hele verden komplet - eller tæt på

Af Chr. Rimestad

Har der nogensinde eksisteret en komplet verdenssamling?

Jo, selvfølgelig i 1840, da England udgav verdens første frimærke, hvis nogle da begyndte at samle så tidligt.

Men senere?

Det nærmeste, man kommer, er ifølge de historisk kyndige den verdenssamling, fransk-østrigske Philip Ferrari de La Renotière (1850-1917) opbyggede fra sidst i 1870’erne og fremefter.

I samlingen sad flere af filateliens store sjældenheder, bl.a. den svenske 3 skilling gul og British Guianas 1 cent sort på magenta fra 1856.

Samlingen fik en ganske trist skæbne, men herom senere.

Milliard-arv

Philip Ferrari blev født ind i en uhyre velhavende familie. Han begyndte allerede som ung at samle på frimærker. Midlerne til at købe ind kom, da han arvede en formue på 120 mio. fransk franc - et beløb, der i nutidig sammenhæng kan omregnes til ca. 1,8 mia. dansk kr.

Dermed havde den entusiastiske samler midlerne til at forfølge sin hobby, og hans samling fik ry for at være den største, der nogensinde err samlet, og at den formentlig næppe nogensinde vil blive overgået.

Overalt, hvor der blev handlet frimærker, var Philip Ferrari til stede eller repræsenteret. Var de rette mærker til stede, købte han uden tøven, ofte med kontant betaling i guld.

 

 

Det berømte British Guiana 1c magenta-mærke,
som ofte har fået betegnelsen "Verdens
sjældneste frimærke". Philip Ferrai købte det i 1878
for 150 britiske pund. I 1924, da hans samling kom
på auktion, blev det solgt for 36.000 US$. Ved
seneste salg i 1980 var prisen 935.000 US$.

 

Hjemme havde Philip Ferrari en af Paris’ førende frimærkehandlere, Pierre Mahé, ansat til sammen med en sekretær at holde styr på samlingen.

Trods den sagkyndige bistand lykkedes det jævnligt handlende og svindlere at narre ham, og farlige forfalskninger gik på et tidspunkt under navnet ”ferrarities”.

Konfiskeret

Philip Ferrari besluttede undervejs, at samlingen skulle bevares og gøres tilgængelig for publikum. Derfor testamenterede han i 1915 det hele til Postmuseum i Berlin.

Hvis samlingen rent faktisk var endt der, kunne det tyske museum i dag fremvise en samling, hvis lige ikke ville findes i hele verden.

Men krigen kom på tværs af Ferraris planer.

Ferrari knyttede i sit liv tætte kontakter til Østrig og valgte - fatalt nok - at blive østrigsk statsborger. For da Første Verdenskrig brød ud, måtte han sande, at han ikke var i sikkerhed i Frankrig, hvor han ellers havde boet det meste af sit liv. Han flygtede derfor i 1917 til Schweiz, mens han efterlod sin kæmpestore frimærkesamling på den østrigske ambassade i Paris.

Kort efter døde Philip Ferrari, og han oplevede derfor aldrig den sørgelige afslutning på historien. For efter krigen konfiskerede den franske regering hans samling med påstanden om, at den skulle være med til at dække den tyske og østrigske krigsskade-erstatning.

Så mellem 1921 og 1926 blev samlingen splittet op og solgt på i alt 14 auktioner. Samlet indbragte den 30 mill. franc - omregnet til dagens mønt ca. 150 mill. danske kr.

 

 

 

Det svenske 3 skilling med fejlfarven gul sad også i
Ferraris samling. Han købte det i 1894 for 4000
hollandske gylden - dengang en svimlende sum. På
auktionen over hans samling endte buddene ved
1500 engelske pund. Mærket blev senest solgt i
maj 2010 for et beløb, der angives som "mindst
2,3 mill. US$".

Så på Postmuseum i Berlin har ærgrelsen formentlig været både gul og grøn. Filatelien derimod nød godt af salget af Ferrari-samlingen - det siges at have givet hobbyen et gevaldigt skub i 1920’erne.

Vil du vide mere om Philip Ferrari? Så tjek ham ud på Wikipedia.com, hvorfra oplysningerne i denne historie er hentet - søg på Phillip von Ferrari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com