Artikler / 2011 / September 2011

Vitus Bering i det store udland

Af Chr. Rimestad

Hvilken dansker har oftest optrådt på udenlandske frimærker?

Frimærkehandler Kim Taylor er næppe alene om at spekulere over dét spørgsmål.

En egentlig opgørelse findes ikke, men Kim Taylor har i over 25 år søgt at lokalisere alle de såkaldte danica-udgivelser, dvs. Danmark eller dansk på udenlandske frimærker.

Øverst på hans top-5 over kendte danskere, som udenlandske postvæsener har sat på mærkerne, ligger ikke så overraskende eventyrdigteren H.C. Andersen.

Det undrer næppe heller, at atomfysikeren Niels Bohr følger efter.

På de tre efterfølgende pladser placerer Kim Taylor søfareren Vitus Bering, fodboldspilleren Peter Schmeichel og Bent Larsen, stormester i skak.

Og så har vi da lov til at kippe lidt med flaget i Horsens, for Vitus Bering blev født i byen i 1681. Herfra drog han ud i verden og blev så berømt en opdagelsesrejsende, at det danske postvæsen har givet ham sin egen serie frimærker. Det kan du læse mere om her

På Kim Taylors fortsatte liste dukker flere navne op, typisk med et par eller tre udenlandske frimærkeudgivelser: astronomen Tyche Brahe, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, fotografen Jacob Riis, sangeren Lauritz Melchior, geologen Niels Stensen (eller Steno, som han kaldte sig i udlandet), fysikeren Ole Rømer samt lægen og forskeren Ole Worm.

Disse tre miniark fra Djibouti, Tchad og Nevis, som Kim Taylor venligst har udlånt, er fælles om at vise Vitus Bering. Men er det nu den rigtige Bering…

Sådan ser de tre Bering-portrætter ud lidt tættere på:

De to yderste baserer sig på et portræt, man i mange år troede var Vitus Bering. Meget tyder dog på, at det vitterligen er en af hans onkler. Det midterste dukker også op jævnligt, men har næppe heller meget med den kendte opdagelsesrejsende at gøre.

Det bedste bud på den rigtige Bering er i stedet den rekonstruktion, russiske eksperter foretog med basis i hans kranium, som danske og russiske arkæologer i august 1991 afdækkede på Beringsøen:

Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com