Artikler / 2010 / August 2010

Fugholm... - det må vist være Horsens

Af Frank Miller

Jævnligt går jeg til byttedage og roder i diverse kasser. Her opdagede jeg for en del år siden, at nogle handlere har postkort stående under betegnelserne ”Topografiske” eller bare ”Ukendte”.

Af og til er der udbytte af også at kigge disse kort igennem.Det forudsætter dog, at man kender den pågældende bygning, eller kortet er poststemplet i for mit vedkommende Horsens, eller at kortskriveren har dateret kortet med ”Horsens” og så en dato.

Som hovedregel ligger de såkaldte fotokort i denne kategori, fordi disse kort ikke er udgivet gennem et forlag. De traditionelle kort er næsten altid påført bynavn og gadenavn, hvorimod fotokortene er bestilt ved en fotograf, som tilfældigvis kom forbi, og der er formentlig bestilt et meget lille antal til eget brug, f.eks. som jule- og nytårshilsen.

Dette kort fandt jeg til en byttedag i Silkeborg i 2008 i en kasse med ukendte kort. Kortet er ikke dateret eller poststemplet, men er, afslører bagsiden, fotografens originale kort, som han har brugt til at lave bestillinger efter.

Til venstre på kortets bagside kunne der, syntes jeg, stå Fugholm 24 - et ret specielt gadenavn, som Horsens vist er ret alene om. Og da kortet kun kostede 30 kr., tog jeg chancen og købte det.

Øverst til højre står der ”J. Hansen 3 stk.” og ”K. Petersen 2 stk.”, så ud over fotografens kort er der formentlig kun lavet fem stk.

Da jeg kom hjem fra byttedagen, skyndte jeg at kigge på de andre kort, jeg har fra Fugholm, om jeg kunne finde et kort med den tilsvarende bygning på - og det kunne jeg.

Eller med andre ord et rigtig godt kort - oven i købet fotografens eget. Det var hele turen til Silkeborg værd, og lidt heldig har man vel lov til at være…..

Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com