Artikler / 2010 / Juni 2010

Når frimærker taler tysk og fransk

Et af de mange spor, krige har sat i filatelien

Af Niels H. Bundgaard

For nogle år siden så jeg i et svensk auktionskatalog et brystskjold-mærke (Tyskland 1872), som jeg absolut måtte have. Jeg bød hårdt - og fik det.

I kataloget var også et brev med et 2 Groschen brystskjold (AFA 5) og et fransk 25 centimer Ceres (AFA 51). Jeg har alle dage været fascineret af breve med frimærker fra mere end ét land, så jeg bød opråbsprisen for dette brev, men havde absolut ikke forventet, at det blev mit. Men det blev det.

Men hvorfor både et tysk og et fransk frimærke på samme brev?

Det er en af de sjove ting ved at samle forsendelser, at man får et brev som det viste og skal til at finde ud af forklaringen på denne tilsyneladende mærkelige konstellation af frimærker.

Brevet er afsendt fra Strassburg den 20. februar 1872 og ifølge mine taksttabeller korrekt frankeret med 2 Groschen for et brev 0-10 g til Frankrig. De 25 centimer svarer til den franske indlandske porto.

De tyske (preussiske) tropper havde i løbet af 1870 under den fransk-tyske krig besat Alsace-Lorraine og straks indlemmet det i det tyske rige som Elsass-Lothringen. Det franske postvæsen kunne naturligvis ikke anerkende dette røveri, så breve fra dette område skulle være frankeret efter de franske indenrigske takster og selvfølgelig være frigjorte med franske frimærker. Det var naturligvis ikke ubekendt for mange i området, og da der fandtes en del franske frimærker i cirkulation, fik vi dobbeltfrankeringerne.

Onde tunger påstår endda, at på mange af de posthuse, det tyske postvæsen overtog, lå der stadig mange franske frimærker, som blev solgt til dette formål.

Men hvad med de breve, der blev sendt af sted med kun de tyske mærker?

Når de kom til Frankrig, blev forsendelserne sat i porto ved at blive stemplet med 20 mm høje, åbne cifre med det manglende beløb, som modtageren skulle betale - sådan som det kan ses på dette brev:

Situationen blev gennem ”Postoverenskomst mellem Kejserriget Tyskland og Republikken Frankrig af 12. februar 1872” normaliseret, men først med virkning fra den 15. maj samme år. Måske var der franske frimærker, der skulle sælges forinden…
Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com