Artikler / 2010 / December 2010

Frimærker - en fængslende hobby

Af Chr. Rimestad

Frimærkesamlere har ry for at være fredelige mennesker. Men vi kender vel alle sammen, hvordan man en gang imellem kan være tæt på at ødelægge det hjemlige budget, fordi et godt tilbud dukker op.

Og det kan gå helt galt:

Artiklen er hentet fra Horsens Folkeblad 5. marts 1964. Teksten lyder:

"I Forvaringsanstalten i Horsens sidder en mand, som er frimærke-entusiast ud over det almindelige, og det har bragt ham i ulykke.

Megen forstand på frimærker har han ikke. Til gengæld havde han heller ikke mange penge til overs til at dyrke sin hobby for, og så besluttede han sig til at stjæle de nødvendige midler.

Det gik godt en rum tid. Han hjemsøgte med forkærlighed kommunekontorer, slagterier og større forretninger, og det samlede udbytte nåede op på 100.000 kr. I retten har han hævdet, at han har brugt hver en øre til frimærkerne, og at de fleste indkøb af almindelige massevarer er gjort i Stockholm.

Efter fængslingen blev han ved retten i Haderslev idømt psykopatforvaring og overført til anstalten i Horsens.

Man satte en mand til at tælle frimærkerne og nåede op på et så imponerende tal som - tre millioner!

Det selskab, der erklærede manden konkurs, repræsenteres af landsretssagfører Niels V. Jessen, Horsens, og for kort tid siden anmodede han om at få frimærkerne sendt hertil.

Samlingen var så omfattende, at man måtte leje en fragtbil til at bringe den til Horsens, hvor den blev deponeret i skifterettens kælder. Frimærkerne lå hulter til bulter. Der var ingen samling på dem, og en overgang var man inde på, at tyven skulle tilbringe sin ”rekonvalscens” i Forvaringsanstalten med at sortere frimærkerne, men det gik man dog fra.

Nu er de tre millioner frimærker solgt til en mand i Århus for 10.000 kr. - altså kun en tiendedel af det beløb, som den forvarede i sin tid betalte.

Sagen ventes afsluttet meget snart ved skifteretten.

Tyven har erklæret, at han var så frimærkeinteresseret, at han simpelthen måtte købe, og da han ikke havde pengene, så han ingen anden udvej end at stjæle."

Horsens Filatelistklub v/formand Henrik Plovst  | Tlf.: 41 704 861 | hplovst@gmail.com